Durere în spatele omoplatului stâng

durere în spatele omoplatului stâng

Când durerea apare sub omoplatul stâng din spate din spate, mulți oameni consideră acest lucru un semn de boală de inimă. Dar această afecțiune nu este întotdeauna asociată cu probleme cardiologice.

Adesea, o astfel de durere poate apărea pur și simplu din suprasolicitare sau o postură inconfortabilă în timpul somnului. Dar dacă apare periodic, este mai bine să consultați un medic și să fiți examinat. La urma urmei, în regiunea omoplatului stâng există multe organe interne importante, ale căror patologii pot duce la durere. Pe lângă riscul de complicații, sindromul dureros este însoțit de disconfort localizat în regiunea omoplatului stâng. Toate acestea înrăutățesc semnificativ calitatea vieții unei persoane, interferează cu îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi, împiedică mișcarea, unele patologii chiar perturbă somnul, deoarece durerea este prezentă în mod constant.

Nu puteți ignora această afecțiune și așteptați ca durerea să dispară de la sine. De asemenea, nu se recomandă eliminarea durerii cu ajutorul analgezicelor. Tratamentul poate fi prescris de un medic numai după o examinare.

caracteristici generale

Omoplatul face parte din centura scapulară umană. Este conectat cu coastele, coloana vertebrală, sub ea sunt mulți nervi și vase de sânge. Mușchii brațului, spatelui, ligamentele care provin din coloana vertebrală se unesc cu omoplatul. Protejează din spate pieptul și organele aflate în el. În stânga sub scapula este inima, o parte a pancreasului, plămânul stâng, aorta.

Prin urmare, durerea în zona omoplaților poate fi cauzată din diverse motive. Poate fi asociat cu patologii neurologice, tulburări ale inimii, boli ale tractului gastro-intestinal. Orice problemă cu coloana vertebrală, mușchii intercostali, centura scapulară poate duce la un astfel de disconfort.

Pacienții își descriu sentimentele în mod diferit. Cel mai adesea, ei observă că durerea este dureroasă, ușoară. Acest lucru se datorează faptului că dă din organele interne. Dar dacă cauza patologiei sunt probleme neurologice sau boli ale sistemului musculo-scheletic, durerea poate deveni ascuțită, agravată cu fiecare mișcare.

Important: este imposibil să se determine în mod independent cauza acestei stări. Prin urmare, cu siguranță ar trebui să consultați un medic.

Cauze

Unii oameni observă apariția durerii sub omoplat dimineața. Acest lucru se poate datora unei poziții inconfortabile în timpul somnului. După ce a petrecut noaptea într-o poziție inconfortabilă, o persoană se trezește cu dureri în umăr și spate în regiunea omoplatului. De obicei, acest disconfort trece rapid.

Durerea sub omoplat este adesea o problemă profesională pentru acele persoane a căror muncă este asociată cu stres crescut asupra centurii scapulare. Este vorba despre încărcătoare, zugravi, șoferi, zidari, operatori PC, precum și sportivi. Datorită suprasolicitarii constante a mușchilor, aceștia pot prezenta spasme, pot dezvolta adesea miozită sau nevralgie. Durerea în acest caz poate fi de intensitate diferită, de obicei pacienții observă că doare sub omoplat și este dificil să se determine localizarea specifică a durerii. Dar uneori durerea este ascuțită, puternică. Iar când un nerv este deteriorat, arde într-un singur loc, înțepă sau arde.

sub omoplatul stâng al unui bărbat

O astfel de durere apare adesea cu încordarea musculară, de exemplu, după o ședere lungă într-o singură poziție.

Dacă astfel de senzații sunt asociate cu suprasolicitarea mușchilor sau ligamentelor, ele pot fi simțite nu numai sub omoplat, ci și în umăr, braț și spate. Acest lucru crește durerea la mișcare. Astfel de dureri nu sunt periculoase, este ușor să scapi de ele eliminând factorii provocatori. După aceea, de obicei nu există consecințe. Dar adesea cauzele durerii sub omoplatul stâng din spate din spate sunt asociate cu patologii grave.

Poate fi:

 • Boli cardiace: boală ischemică, angină pectorală, pericardită, miocardită, infarct miocardic.
 • Boli infecțioase și inflamatorii ale sistemului bronhopulmonar, de exemplu, pneumonia stângă sau abcesul pulmonar.
 • Boli ale tractului gastrointestinal: ulcer gastric, pancreatită, esofagită de reflux.
 • Patologii ale coloanei vertebrale, de exemplu, osteocondroza, spondiloza, hernia de disc.
 • Distonie vegetovasculară, care duce la apariția sindromului miofascial. Se caracterizează prin apariția durerii fără cauză în piept și spate.
 • Poate fi, de asemenea, deteriorarea scapulei în sine ca urmare a unei răni. De exemplu, o fractură a scapulei, deteriorarea pungii subscapulare, entorsă sau ruptură a ligamentelor.

Astfel de stări patologice pot provoca durere constantă, care este agravată prin mișcarea brațului, înclinarea sau întoarcerea.

Important: cel mai adesea cauza durerii severe sub omoplatul stâng sunt bolile stomacului sau ale inimii. Prin urmare, nu pot fi ignorate, acest simptom periculos necesită asistență medicală imediată.

Patologii ale sistemului musculo-scheletic

Destul de des doare sub omoplatul stâng din spate din cauza unor patologii ale coloanei vertebrale sau ale aparatului musculo-ligamentar. Astfel de senzații apar cu osteocondroză, spondiloză, proeminență de disc și chiar cu scolioză. Durerile similare pot fi dureroase, de intensitate scăzută. Dar ei devin mai puternici cu fiecare mișcare.

Osteocondroza regiunii toracice este una dintre cele mai frecvente cauze ale unei astfel de dureri. Mai mult decât atât, sunt slabi, dureresc, iar exacerbarea poate provoca o ședere lungă a pacientului într-o singură poziție sau un stres crescut. O caracteristică a acestei patologii este, de asemenea, că durerea se poate răspândi în sus sau în jos pe spate. Prin urmare, ea cedează în partea inferioară a spatelui, sub omoplat și chiar în braț. Dacă cauza durerii este osteocondroza coloanei cervicale, pot apărea și alte simptome: amețeli, furnicături în degete, greață.

Durerea în această zonă apare și în cazul periartritei humeroscapulare. Patologia se caracterizează prin dezvoltarea unui proces inflamator la nivelul umărului. Durerea se extinde pe toată partea stângă a spatelui și a omoplatului. Uneori, durerea în această zonă este asociată cu o anomalie congenitală în structura scheletului. Aceasta este așa-numita omoplată pterigoidă, când se deplasează de la locul său și iese în afară.

Adesea cauza durerii este scolioza. Curbura coloanei vertebrale duce la oboseală crescută, slăbiciune a mușchilor spatelui, dureri dureroase la omoplați și umeri.

Încălcarea inimii

Dacă există o durere bruscă ascuțită în omoplatul stâng, acesta poate fi un simptom al infarctului miocardic. În acest caz, durerea se poate răspândi pe tot brațul stâng până la gât. Pacientul simte, de asemenea, dificultăți de respirație, frică severă, slăbiciune, greutate în piept. Prin natură, durerea este cel mai adesea ascuțită, apăsătoare, arzătoare sau stoarsă. Uneori, pacienții își caracterizează senzațiile ca o țeapă sau un cui sub omoplat. Asemenea senzații nu sunt îndepărtate de niciun analgezic și nici chiar prin administrarea de nitroglicerină.

În patologiile cronice ale inimii, este posibilă și durerea de spate în stânga, dar de obicei este dureroasă, nu puternică. Apare cu angina pectorală, pericardită, boală coronariană. Provocă exacerbarea acestor patologii șocuri nervoase sau creșterea activității fizice. Este caracteristic pentru o astfel de durere că dispare rapid după administrarea de nitroglicerină.

Dacă durerea începe în piept și crește treptat, se extinde în partea inferioară a spatelui, are un caracter pulsatoriu, acest lucru poate indica un anevrism de aortă. În acest caz, apare o senzație de arsură, se poate dezvolta atrofia mușchilor brațului, iar tensiunea arterială scade brusc.

atac de cord ca cauză a durerii sub omoplatul stâng

În bolile de inimă, durerile de apăsare în piept se extind adesea spre spate.

Boli ale tractului gastrointestinal

Destul de des, durerea sub omoplat din partea stângă apare cu un ulcer gastric. Caracteristica acestei patologii este o creștere a disconfortului după masă, noaptea sau cu o absență îndelungată a alimentelor. Ușurarea vine din luarea unor medicamente speciale sau după vărsături. Când se dezvoltă complicații ale acestei patologii și apare perforarea ulcerului, o durere severă ascuțită se răspândește în tot peritoneul, iradiază sub omoplat și chiar în braț.

Zona de sub omoplatul stâng poate răni și cu pancreatită acută. Pancreasul este situat orizontal in cavitatea abdominala in spatele stomacului la nivelul primelor vertebre lombare. Coada ei este îndreptată spre stânga și este situată sub coaste. Prin urmare, un proces inflamator acut duce la apariția durerii de centură, care este adesea dată sub omoplatul stâng.

Alte patologii

Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii sub omoplat este pielonefrita. Cu un proces inflamator cronic la nivelul rinichilor, senzațiile de durere sunt dureroase, trag, se răspândesc din partea inferioară a spatelui în sus. Pielonefrita acută provoacă dureri severe.

Durerea de tragere sub omoplat din stânga poate apărea cu boli ale sistemului respirator. Poate fi bronșită, pneumonie, pleurezie. Cu o respirație adâncă sau cu tuse, durerea crește dramatic. În plus, există dificultăți de respirație, greutate în piept, slăbiciune.

Adesea, o durere ascuțită sub scapula apare din cauza nevralgiei intercostale. În același timp, se răspândește de-a lungul cursului nervului și se intensifică odată cu mișcarea. O astfel de durere poate fi însoțită de amorțeală sau furnicături pe piele. O caracteristică a disconfortului în nevralgie este că pacientul poate găsi o poziție a corpului în care durerea nu este simțită.

Diagnosticare

Există multe motive pentru o astfel de patologie, astfel încât acestea pot fi determinate după examinare. Dar dacă pacientul își caracterizează cu exactitate sentimentele, un medic experimentat poate pune imediat un diagnostic preliminar.

De exemplu, durerea surdă, ușoară, care se agravează după exercițiu, poate indica prezența osteocondrozei. Dacă există senzații de pulsație, amețeli, atacuri de cefalee, pacientul poate avea o proeminență de disc. Cu radiculopatie - ciupirea sau deteriorarea nervului - există o durere bruscă ascuțită. Seamănă cu o injecție și poate fi caracterizată prin cuvântul „lumbago". Uneori, de asemenea, cu nevralgie există o senzație de arsură de-a lungul nervului.

Patologiile organelor interne sunt cel mai adesea însoțite de dureri severe. Dacă în același timp dificultăți de respirație, amețeli, durere cresc la inhalare, pacientul poate avea probleme cu organele sistemului respirator.

Important: o astfel de durere nu poate fi tolerată, deoarece poate indica o perforare a ulcerului sau un atac de cord.

De obicei, medicul acordă atenție oricăror simptome. Există semne caracteristice care ajută la stabilirea unui diagnostic:

 • dacă durerea se intensifică după masă, este însoțită de eructații sau greață, indică boli ale tractului gastro-intestinal;
 • cand apare o crestere a disconfortului cand intoarceti capul sau miscati mana, cel mai probabil este vorba de osteocondroza sau nevralgie;
 • respirația scurtă este însoțită de pleurezie, boli de inimă, nevralgie;
 • dacă există tuse, este pneumonie sau alte boli bronhopulmonare;
 • creșterea temperaturii indică un proces infecțios-inflamator;
 • amorțeală în mâna stângă, maxilar, limbă apare cu un atac de cord, osteocondroză.

După ce a vorbit cu pacientul, medicul prescrie o examinare pentru a confirma diagnosticul preliminar. De obicei, acestea sunt teste de sânge și urină, ECG, raze X ale coloanei vertebrale, ultrasunete ale organelor interne, uneori se efectuează un RMN.

medicul examinează spatele cu durere sub omoplatul stâng

Odată cu apariția frecventă a unei astfel de dureri, este necesar să fie examinat de un medic.

Tratament

După ce medicul, cu ajutorul unei examinări, a determinat de ce apare durerea sub omoplată, el prescrie tratament. Ar trebui să vizeze nu numai reducerea durerii și restabilirea mobilității centurii scapulare. Sarcina sa principală este de a elimina factorii care provoacă disconfort și de a vindeca bolile care duc la durere. Într-adevăr, cel mai adesea sursa unei astfel de afecțiuni este localizată în alte organe, așa că pur și simplu ameliorarea durerii este nepractică și poate fi chiar periculoasă.

Tratamentul este prescris de un medic în funcție de cauza durerii. O metodă comună pentru orice boală este terapia medicamentoasă. Pentru bolile de inimă se iau medicamente cardiologice, pentru patologii gastrointestinale - antiacide, pentru boli ale sistemului musculo-scheletic - antiinflamatoare nesteroidiene. În plus, pentru orice patologii ale organelor interne, este în mod necesar prescrisă o dietă. Acest lucru este deosebit de important în bolile stomacului și pancreasului.

Dacă o astfel de durere este cauzată de boli ale sistemului musculo-scheletic, tratamentul va fi lung, ar trebui să fie cuprinzător. Una dintre principalele metode de terapie este utilizarea exercițiilor de fizioterapie, masaj și proceduri de fizioterapie.

Uneori, dacă terapia conservatoare eșuează, este necesară o intervenție chirurgicală. Este necesar pentru perforarea unui ulcer, a unui atac de cord sau a unei hernii de disc. Dar, de obicei, o astfel de afecțiune este tratată prin metode tradiționale, principalul lucru este să vezi un medic la timp.

constatări

Durerea sub omoplatul stâng este o apariție rar. Deși această afecțiune poate apărea la oricine, există dureri similare la bărbați, femei și copii. Cel mai adesea, cauza lor este încordarea musculară, șederea prelungită într-o poziție incomodă sau accidentarea. Dar există patologii cronice sau acute mai grave, unul dintre simptomele cărora este durerea sub omoplatul stâng. Fără tratament, ele pot duce la complicații grave, așa că atunci când astfel de dureri apar intermitent sau cresc treptat, trebuie neapărat să consultați un medic.