Osteocondroza toracică: caracteristici ale bolii

Recent, a existat o creștere a incidenței osteocondrozei. Dintre diferitele sale varietăți, osteocondroza toracică este mai puțin frecventă. Acest lucru se datorează faptului că coloana vertebrală toracală este un corset de mușchi mai puțin mobil și mai protejat.

Cauzele bolii constau în modificări degenerative și distrofice ale discurilor intervertebrale și vertebrelor în sine, care sunt deformate ca urmare a proceselor patologice. Deformarea implică comprimarea nervilor spinali și uneori a măduvei spinării în canalul spinal.

Nervii ciupiti sunt o sursa de durere si tulburari in functionarea diferitelor organe (inima, rinichi, tractul gastrointestinal) si sisteme.

dureri toracice cu osteocondroză

Cel mai bun tratament pentru osteocondroză este exercițiile, a căror implementare nu numai că va întări mușchii spatelui, ci și inima cu întregul sistem cardiovascular.

Un pic de anatomie

Discul intervertebral este un sistem unic de absorbție a șocurilor și este format din două componente: inelul fibros exterior și nucleul pulpos intern. Inelul fibros este o înveliș dur pentru miez, care reprezintă principala sarcină de amortizare.

Dacă discul intervertebral suferă de o tulburare metabolică, atunci inelul fibros devine mai subțire, poate chiar să crape, iar nucleul pulpos se usucă. Discul își pierde proprietățile de absorbție a șocurilor, se deformează, ceea ce provoacă ciupirea nervilor, inflamația ulterioară a acestora, care este resimțită ca durere în inimă, mușchi și coloana vertebrală.

Ca urmare a unor astfel de modificări distrofice și degenerative ale nucleului și inelului fibros, pot apărea proeminențe și hernie intervertebrală. De fapt, hernia intervertebrală diferă de proeminență prin aceea că are loc fisurarea inelului fibros, prin care iese nucleul. În cazul proeminenței, proeminența are loc printr-un inel subțire, dar intact.

Pe lângă deformarea discurilor intervertebrale, vertebrele își schimbă și forma. Acest lucru se manifestă prin subțierea, aplatizarea lor, apariția unor excrescențe ascuțite ale țesutului osos pe părțile exterioare. Toate acestea afectează negativ aparatul ligamentar. Aceste procese reduc mobilitatea coloanei vertebrale, apare durerea și încep procesele de osificare. Cu sindromul durerii, există o scădere a ventilației pulmonare, ceea ce va ajuta să faceți față exercițiilor terapeutice.

Cauze

Dacă boala este privită prin prisma de mult timp, atunci osteocondroza toracică poate fi caracterizată ca rezultat al modificărilor patologice care au apărut cu pacientul de-a lungul anilor.

consultarea unui medic pentru osteocondroza toracică

Condiția prealabilă pentru apariția bolii sunt următorii factori:

 • activități asociate cu o poziție lungă șezând (conducerea unei mașini, munca sedentară de birou);
 • slăbiciune a mușchilor spatelui;
 • obezitatea;
 • sarcină dinamică și statică crescută pentru o lungă perioadă de timp;
 • obiceiurile proaste ca factori care contribuie la tulburările metabolice;
 • tulburări de postură (de exemplu, scolioză);
 • a suferit leziuni ale coloanei vertebrale.

Simptomele osteocondrozei

Osteocondroza toracică are simptome foarte asemănătoare cu alte boli. Din acest motiv, a primit denumirea de „boala cameleonică" și, prin urmare, semnele de osteocondroză toracică ar trebui să fie un semnal pentru o examinare cuprinzătoare a întregului organism pentru a alege tratamentul potrivit.

Principalele simptome ale acestei boli sunt dureri de diferite naturi și localizare. Numeroasele sale tipuri vă vor ajuta să înțelegeți și să luați decizia corectă în diagnostic, să alegeți tratamentul optim.

Principalele simptome

În cele mai multe cazuri, boala se manifestă ca simptome caracteristice diferitelor afecțiuni și, prin urmare, este important să se poată distinge între ele. Principalele simptome apar puternic în majoritatea cazurilor. Să le notăm:

 • durerile sunt agravate de creșterea activității fizice (exerciții de forță, ridicare de greutăți, muncă fizică), pante, șederea prelungită a corpului într-o singură poziție și, de asemenea, noaptea;
 • apariția durerii între omoplați la ridicarea unuia dintre brațe;
 • respirația profundă crește durerea;
 • la mișcare, apare durere între coaste;
 • există rigiditate în piept și spate.
medicul examinează spatele cu osteocondroză toracică

Simptome suplimentare

Simptomele suplimentare diferă prin faptul că prezența lor este foarte informativă, dar nu este necesară. Să le enumerăm:

 • încălcarea funcționării normale a tractului gastro-intestinal;
 • fragilitatea unghiilor, uscăciunea și descuamarea pielii;
 • durere în esofag și gât;
 • amorțeală, „pielea de găină" pe piele, membre înghețate;
 • mâncărime și arsuri ale membrelor.

Dorsago și dorsalgie

Dorsago și dorsalgia sunt însoțitori fideli ai unei boli numite osteocondroză toracică. Aceste simptome sunt foarte frecvente și oricine suferă de această boală își poate aminti aceste afecțiuni. Pentru claritate, să le comparăm.

Durerea este cauzată de îngroșarea cu deformarea aparatului os-ligamentar, pe lângă nervii ciupiți, există supraîntindere, precum și modificări ale ligamentelor și mușchilor.

Adesea, simptomele osteocondrozei pot fi confundate cu semne ale altor boli. Deci, de exemplu, un atac de dorsago este ușor confundat cu durere la inimă, angina pectorală sau infarct miocardic. Pentru a distinge un atac de astfel de boli formidabile, trebuie amintit că cu dorsago, ECG va fi normal, iar nitroglicerina nu va ajuta la ameliorarea durerii.

Nervii ciupiți răspund cu durere în regiunea epigastrică, cavitatea abdominală și, prin urmare, pot fi confundați cu simptome de abdomen acut, boală hepatică, colecistită, colică renală, gastrită, colită, ulcer gastric și ulcer duodenal. Dacă este prescris un tratament greșit și, de exemplu, nu inima, ci coloana vertebrală suferă, atunci starea se va agrava.

Compresia cronică a rădăcinilor nervoase, precum și proeminența, sunt cauzele care provoacă boli reale ale organelor interne, deoarece. o încălcare constantă a fluxului de impulsuri nervoase perturbă funcționarea normală a organului. Merită să evidențiem proeminența și hernia intervertebrală ca fenomene deosebit de periculoase în timpul unei astfel de boli precum osteocondroza toracică.

Ca urmare a proeminenței herniei intervertebrale sau a inelului fibros în timpul proeminenței, se creează compresie pe măduva spinării. În exterior, se manifestă printr-o tulburare în funcționarea organelor pelvine, o încălcare a mobilității extremităților inferioare, o scădere a sensibilității și o durere intensă constantă a unui caracter de centură care iradiază spre inimă. Din fericire, osteocondroza toracică este rareori însoțită de o astfel de complicație, mai ales dacă tratamentul este început în timp util, iar exercițiile speciale sunt efectuate în mod regulat.

Tratament și prevenire

În perioada acută a bolii, tratamentul principal este odihna completă, adică. repaus la pat, precum și interzicerea oricărui exercițiu (chiar și terapeutic). Împreună cu aceasta, se efectuează un tratament conservator cu utilizarea de analgezice (de obicei antiinflamatoare nesteroidiene). Datorită utilizării lor, împreună cu durerea, umflarea și inflamația dispar, compresia și alte simptome scad.

Dacă este necesar, se poate efectua un tratament cu relaxante musculare pentru a ameliora tensiunea în zona bolnavă. În cazul în care tratamentul conservator nu a adus efectul scontat, aceștia recurg la intervenția chirurgicală.

La debutul unei perioade de remisiune, când simptomele dispar sau manifestarea lor devine nesemnificativă, se recurge la kinetoterapie, exerciții terapeutice și masaj. Aceste metode sunt foarte eficiente atât ca tratament, cât și ca măsură de prevenire a bolii. Regula principală este să faci zilnic exerciții, masaj și proceduri.

masaj pentru osteocondroza toracica

Regulile gimnasticii terapeutice

Cu modificări degenerative și distrofice ale coloanei vertebrale toracice, exercițiile ar trebui să vizeze:

 • întărirea mușchilor centurii scapulare;
 • mobilitate îmbunătățită a coloanei vertebrale;
 • îndepărtarea obstacolelor din calea respirației profunde normale.

Dacă exercițiile aduc o durere ascuțită, atunci trebuie să reduceți gama de mișcare sau să le excludeți din lista dvs. Pentru a reduce durerea și a relaxa mușchii înainte de a face exercițiile, se recomandă să faceți un duș și, dacă este posibil, să faceți masaj.

Încărcarea cu osteocondroză toracică include exerciții care vor întări corsetul muscular, ceea ce va contribui la formarea unei poziții corecte și va avea un efect foarte favorabil asupra stării discurilor intervertebrale, prevenind ciupirea nervilor spinali în viitor.